Prieteni, haideți să traducem un pic decizia de ieri a Curții Constituționale.

Totuși, e interesant ce se întâmplă după cortină. Asta pe lângă faptul că a anulat niște scheme economice pentru băieții speculanți din PD.

Vă amintiți de modul politizat cum au fost desemnați membrii CC, anul trecut, de către coaliția temporată ACUM-PSRM. Exact - cu scandal și mare dramă.

Foarte mulți aveau așteptarea că Igor Dodon controlează procesele acolo. Păi, iată, ieri a avut loc un test. Acesta a demonstrat că președintele moldovean nu controlează nimic. Are votul lui Țurcan și al lui Ababii, care a făcut opinie separată (apropo, gurile rele spun că judecătorul Ababii e cumnatul lui Pușcuță, ministrul Finanțelor). Așadar, din totalul de 6 membri - președintele poate conta doar pe 2. Se credea că sunt 3, dar se pare că treburile s-au încurcat. 

Asta ne duce la următoarea idee: Igor Dodon nu poate conta pe suportul CC la interpretarea Constituției, astfel încât să fie modificată modalitatea alegerii președintelui în Parlament. Iar toate strategiile sale de șah de mai departe trebuie să le facă fără a miza pe decizii ale Curții. Cel puțin, trebuie să fie gata de alte scenarii. 

Criza COVID19 va declanșa alte crize în lanț - socială și economică. Și senzația mea e că Guvernul Dodon-Chicu nu va reuși să facă față provocării. În acest context, a organiza alegeri prezidențiale pentru Igor Dodon în luna noiembrie, atunci când efectele vor fi lovit în plin deja, e aproape egal cu o înfrângere. E necesară o altă formulă. Și aici încep calculele deja :) Vă invit să scrieți la comentarii ce soluție credeți că va alege, apoi revenim cu discutarea acestui subiect pe lung.

Stay tuned!

Autor: Dumitru Ciorici