Acțiunile Ministerului Sănătății în procedura de achiziționare a vaccinului anti-COVID-19 sunt „cel puțin dubioase”. De această părere este președintele R.Moldova, Maia Sandu.

Șeful statului a anunțat în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8 că a expediat deja o scrisoare în adresa prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, pentru a clarifica mai multe situații legate de procedura de procurare a vaccinului, transmite Deschide.md.

„Sunt mai multe condiții dubioase în licitația anunțată. S-a stabilit un preț, respectiv sunt excluse anumite tipuri de vaccin. Noi știm că există vaccin mai scump și mai ieftin. Cred că noi trebuie să cumpărăm și de un fel și de altul. Toată lumea cumpără prin negocieri directe. Acum, când toți aleargă după vaccin de calitate, nu vine o companie serioasă să participe la o licitație de 200-400 mii de doze”, a declarat Sandu.

Președintele a declarat că discută în continuare cu companii și țări de la care R.Moldova ar putea cumpăra vaccinurile:

„Între timp, acțiunile Ministerului Sănătății sunt cel puțin dubioase, dar, să ne clarificăm”.

Întrebată ce viziune are despre vaccinul rusesc, Sputnik-V, Maia Sandu a spus că autoritățile trebuie să cumpere „de toate, și vaccin rusesc, și Pfizer”.

„Dacă se va cumpăra doar un fel de vaccin, atunci e vorba de încălcarea legii… Am discutat cu organele statului să monitorizeze serios ce face Ministerul Sănătății”, a punctat ea.

Amintim că Guvernul a votat anterior alocarea a 60 milioane de lei pentru procurarea a peste 330 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19. Potrivit notei Executivului, este vorba de un preț 10 dolari SUA (doza).


Carolin Minciuc