Doliu în lumea alpinismului! Gabriel Tabără a fost găsit fără viață în cortul său din Tabăra III, situat la impresionanta altitudine de 7.470 de metri. Cu un curaj demn de admirat, el își propusese să atingă vârful Lhotse, învecinat cu celebrul Everest, renunțând la folosirea oxigenului suplimentar.

La doar 48 de ani, viața lui Gabriel Tabără s-a oprit brusc în Tabăra III, unde a fost găsit  în cortul său de către ghidul montan, un Sherpa. Tragicul său sfârșit marchează a treia pierdere din acest sezon al expedițiilor pe Everest, vârful cel mai înalt din lume. Conform declarațiilor lui Gautam, peste 400 de alpiniști au reușit să cucerească Everestul până în ziua de marți.

Gabriel Tabără a murit la peste 7.000 de metri înălțime 

 

Gabriel Tabără și-a petrecut peste două luni în Nepal, angajat într-o aventură alpină epică. Cu inima plină de determinare, el își propusese să escaladeze vârful Lhotse, învecinat cu faimosul Everest, fără ajutorul oxigenului suplimentar. Prin eforturi susținute și determinare neînfricată, el finalizase procesul de aclimatizare și mai multe runde de rotație, pregătindu-se cu încredere pentru provocarea uriașă pe care o avea în față.

„Gabriel și ghidul său Sherpa au avut o zi normală și s-au dus în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit. Cu siguranță nu este vorba de lipsa de oxigen, deoarece oamenii nu consumă oxigen în Tabăra III. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie”, a transmis Mohan Lamsal, organizatorul excursiei lui Gabriel, informează Monitorul de Cluj.

Gabriel Tabără era un alpinist experimentat, cunoscut pentru aventurile sale anuale de mare anvergură. Deși cariera sa de peste douăzeci de ani în domeniul bancar îi ocupa o mare parte din timp, adevărata sa pasiune era alpinismul. În fiecare an, el își planifica cu meticulozitate expedițiile, căutând mereu noi provocări și vârfuri de cucerit. Această pasiune profundă pentru munți l-a condus în cele mai izolate și înalte colțuri ale lumii.

„Din păcate azi avem și vesti proaste, alpinistul roman GABRIEL TABARA a murit în tabăra 3 Everest încercând sa escaladeze vf Lotshe, drum lin printre echipa de alpiniști care au trecut de infinit și sa ne veghezi de sus„, a fost unul dintre mesajele care au apărut pe reţelele sociale, imediat după veste morţii alpinistului.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Carolin Minciuc