Maia Sandu a semnat luni, 5 aprilie, decretul de eliberare din funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, în legătură cu comiterea unei abateri disciplinare, a lui Serghei Lazari.

Serghei Lazări este judecătorul care a pronunțat sentința în dosarul fostului ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, și care în timpul mai multor ședințe de judecată a refuzat ca să fie filmat și își ascundea fața.

El a făcut parte din completul de judecători care au examinat dosarul ex-premierului Vlad Filat și, în iunie 2016, au dictat sentința de condamnare la nouă ani de închisoare. Totodată, instanța i-a aplicat lui Filat o amendă de 60.000 de lei, l-a pri­vat de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un termen de cinci ani, i-a retras Ordinul Republicii cu care a fost decorat în 2013 și i-a con­fis­ca­t averea.

Tot el a examinat cauza penală pornită împotriva judecătoarei Domnica Manole, pentru că a dispus inițierea referendumului republican constituțional prin Hotărârea din 14 aprilie 2016.

De asemenea, Lazări este magistratul care, după un proces ce a durat șase ani, în aprilie 2016, l-a achitat pe Iacob Gumeniță, ex-vicecomisar al municipiul Chișinău, demis din funcție în septembrie 2009 de către ministrul de Interne Victor Catan.


DECRET nr.64-IX din 05.04.2021 privind eliberarea domnului Serghei LAZARI din funcția de judecător la Judec... by Paranteze.MD on Scribd



ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD
Dionisie Rusu