Deși este anunțat în căutare internațională, deputatul Ilan Șor deține pașaport diplomatic, termenul de valabilitate ai căruia expiră la data de 11 aprilie 2024. Informația a fost prezentată de către Secretariatul Parlamentului deputatului Platformei DA, Chiril Moțpan, citat de către deschide.md.

„În ceea ce privește perfectarea pașaportului diplomatic, Vă informăm că, la data de 9 aprilie 2019, în condițiile Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, s-a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dispunerea perfectării pașaportului diplomatic pentru deputatul în Parlament Ilan Șor. În context, Ilan Șor este deținătorul pașaportului diplomatic DD0000782, termenul de valabilitate al căruia expiră la data de 11 aprilie 2024”, se arată în răspuns.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost numite zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive. Examinarea cauzei se află la faza cercetării judecătorești. În iunie 2019, Ilan Şor a dispărut din spațiul public. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a țării. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară.

Potrivit prevederilor legislației, paşaportul diplomatic este actul de identitate eliberat de MAEIE persoanelor care deţin exclusiv cetăţenia Republicii Moldova, pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova în vederea îndeplinirii unor misiuni diplomatice şi consulare sau altor funcţii oficiale peste hotare în interesul statului sau, în cazurile strict prevăzute de legislaţie, în vederea însoţirii unor categorii de persoane care au dreptul la paşaport diplomatic de către alte persoane stipulate în prezenta lege, precum şi pentru utilizare în calitate de act de identificare pe teritoriul Republicii Moldova sau pe teritoriul altor state în virtutea postului deţinut sau specificului funcţiilor pe care le exercită.




Carolin Minciuc