Săptămâna trecută, procurorul General, Alexandr Stoianoglo a admis plângerile SRL ”Continental Business Invest” și SRL ”SCM Development Mol” și a dispus anularea a 6 ordonanțe, emise anterior de PCCOCS, prin care două imobile au fost recunoscute ca corpuri delicte și sechestrate. În concret, este vorba despre ”Casa Modei”, amplasată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 182 și fosta clădire ASITO de pe bd. Bănulescu Bodoni 57/1, care, conform încheierilor judecătorilor de instrucție, au fost transmise în posesia și folosința SRL ”Interprimcolect” și , respectiv, ”Pavrapid” SRL, beneficiar efectiv al cărora este cetățeanul Veaceslav Platon. Decizia Procurorului General este întemeiată pe constatările, în ordine de control ierarhic superior, potrivit cărora, soluțiile procuraturii specializate au avut la bază interpretarea și aplicarea incorectă a normelor procesual penale și au intervenit neîntemeiat în dreptul fundamental de proprietate. Prin urmare, Procurorul General a restabilit drepturile SRL ”Continental Business Invest” și SRL ”SCM Development Mol”, beneficiar efectiv al cărora este cetățeanul Vladimir Russu, dispunând restituirea celor două imobile proprietarului.

Dar să le luăm pe rând. În comunicatul procuraturii este precizat că decizia lui Stoianoglo „este întemeiată pe constatările, în ordine de control ierarhic superior, potrivit cărora, soluțiile procuraturii specializate au avut la bază interpretarea și aplicarea incorectă a normelor procesual penale și au intervenit neîntemeiat în dreptul fundamental de proprietate”.

Între timp, Deschide.MD a reușit să obțină ordonanțele anulate de procurorul general, documente pe care le publicăm pentru ca cititorii noștri să poată singuri concluziona de ce Alexandr Stoianoglo a luat această decizie. 

Activitatea în acest caz începe în luna octombrie, mai exact pe 23 și 28 octombrie atunci când procurorul PCCOCS Nicolai Mihai emite două ordonanțe prin care constată că cele două clădiri de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 182 și Mitropolit Gavrilisecu-Bodoni 57/1 sunt recunoscute în calitate de corpuri delicte. În același document, acuzatorul de stat cere „să fie încredințat spre păstrarea și folosința proprietarului acestor imobile” dar și „informarea persoanelor interesate și autoritățile competente despre decizia adoptată, răspunderea ce survine în cazul neexecutării acesteea precum și modul de contestare în caz de dezacord”. Chiar dacă aceste documente prevăd expres informarea părților implicate, reprezentanții companiei spun că până în luna martie 2021 nu au primit absolut nicio înștiințare despre repectivele ordonanțe.

Dintr-o decizie a judecătoriei Chișinău din 10 decembrie reiese că, exact la o lună distanță de la emiterea ordonanțelor procurorului PCCOCS, Veaceslav Platon se adresează în instanță. Potrivit documentului, la ședință au participat judecătorul de instrucție, Maria Tertea, grefierul Elena Tărăcilă, procurorul Mihai Nicolai și avocatul lui Platon, Ion Crețu, neregâsindu-se aici niciun reprezentant al omului de afaceri Vladimir Russu.

Atunci Veaceslav Platon a cerut înlocuirea unui punct din ordonanțele procurorului PCCOCS și anume ce ține de „păstrarea și folosința proprietarului acestor imobile” cu un alt text și anume ca Agenția Proprietăți Publice să introducă în registrul bunurilor imobile mențiunea - Platon Veaceslav are dreptul de posesiune și folosință până la adoptarea unei soluții.

Tot în această încheiere, judecătorul face referire la un articol din Declarația Universală a Drepturilor Omului unde este menționat că orice persoană are dreptul aproprietate și nimeni va fi lipsit de proprieteatea sa în mod arbitrar, or în acest caz, persoana care deține, la moment, prin contract de vânzare-cumpărare, dreptul la proprietate este compania lui Vladimir Russu. 

În luna ianuarie are loc o nouă ședință de judecată unde iarăși participă doar avocatul lui Platon și procurorul PCCOCS. Aici acuzatorul de stat Nicolai Mihai a depus recurs, nefiind de acord cu solicitarea lui Platon. Cu toate acestea Curtea de Apel respinge recursul dat. 

Potrivit unei alte ordonanțe datată cu 1 martie 2021, acuzatorul de stat Nicolai Mihai emite un nou document care se bazează pe o încheiere judecătorească din 15 decembrie în care judecătorul Elena Costiuc a declarat în parte nulitatea ordonanței din 28 octombrie, obligând procurorul să transmită bunurile cu pricina spre păstarea și folosință fără drept de înstrăinare.

Avocatul lui Vladimir Russu susține că această deizie a fost luată arbitrar pentru că judecătorul de instrucție a dat aprecieri contractului de vânzare-cumpărare neștiind ce se conține în el.

„Straniu este faptul că un judecător de instrucție dă aprecieri unui contract pe care nu l-a văzut. Noi pe 15 decembrie nici nu știam despre aceste mutări juridice prin instanțe. Cum am mai spus, despre sechestru am aflat abia în martie, absolut întâmplător, când juriștii căutau în baza de date de la Cadastru anumite informații. Ca mai apoi, peste câteva zile să ne trezim că clientul meu este forțat să părăsească clădirea”, a declarat pentru Deschide.MD, Sergiu Istrati.  

La numai o zi diferență - pe 16 decembrie, procurorul PCCOCS emite o nouă ordonanță unde dispune aplicarea sechestrului pe cele două imobile. 

Vedeți mai jos ordonanțele emise pe 23, 28 octombrie, 1, și 16 martie de către procurorul PCCOCS Mihai Nicolai dar și deciziile de judecată din 10, 15 și 18 decembrie 2020 precum cea din 21 ianuarie 2021.

Ordonanța Procurorului Din 16 Decembrie 2020 by Paranteze.MD on Scribd

 

Așa că pe 23 martie Vladimir Russu se trezește cu angajații BERCUT la ușă care îi cer să elibereze cele două clădiri. Nu e destul că Platon a preluat cele două clădiri cu forța dar a și alungat paza pe care o avea Vladimir Russu acolo.

Mai mult, Platon nu s-a oprit aici, acesta a expediat din numele companiilor sale somații către companiile care închiriază spații comerciale în cele două clădiri „Casa Modei” și „ASITO” ca să achite chiria ori către firmele controveratului om de afaceri ori chiar direct către Veaceslav Platon.

Chiar dacă procurorul general a anulat acele ordonanțe, Veaceslav Platon o ține una și bună, că el are dreptul la cele două imobile și a cerut în instanță anularea ordonanței procurorului general. Asta în contextul în care chiar ieri, Curtea de Apel, a admis recursul companiilor SRL ”Continental Business Invest” și SRL ”SCM Development Mol” și a ridicat două sechestre de pe aceste imobile. 

Cu toate acestea mâine urmează să aibă loc loc prima ședință de judecată unde magistratul Constantin Damaschin va examina cererea lui Platon. Reprezentanții companiilor administrate de Russu sunt siguri că dacă nu vor reuși să-și câștige dreptatea în instanțele din R. Moldova atunci CEDO le va da dreptate. 

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD