În pofida faptului că are interdicție de a intra în Republica Moldova, politicianul român George Simion a încercat ieri să traverseze hotarul.

Polițiștii de frontieră nu l-au lăsat să treacă granița, iar Simion a decisă să petreacă toată noaptea la vama Leușeni și „soluționarea problemei”, transmite Zugo.md.

Simion afirmă că acum are pașaport diplomatic și cere intervenția Ministerului de Externe.

„Dacă trebuie, stau până în 2023 aici, ca să mi se permită accesul în Republica Moldova. Cer asistență diplomatică și aștept ca autoritățile de la Chișinău, Președinția și Ministerul Afacerilor Externe, să clarifice această situație și să înțeleagă că am tot dreptul să trec Prutul în calitate de parlamentar al României”, declară Simion.

Simion ar fi vrut să ajungă la Chișinău la invitația parlamentarilor din Republica Moldova, pentru a fi prezent la ceremonia funerară a lui Nicolae Dabija.

Înhumarea acestuia urmează să se desfășoare până luni la amiază, iar la 12:00 drapelele din întreaga țară vor fi coborâte în bernă.

Amintim că Simion a avut până acum mai multe interdicții de a intra în Republica Moldova.

Conform Europa Liberă, prima a fost aplicată încă în perioada administrației lui Vladimir Voronin. În 2014 acestuia i s-a interzis intrarea în țară, activistul unionist fiind dat jos din autocarul Chișinău-București. Peste un an, în ajunul unui protest, Simion a fost declarat persoană indezirabilă, urmând expulzarea, însă decizia autorităților a fost anulată de judecată.

Ultima dată Simion a fost a fost expulzat în 2018 şi declarat persona non grata pentru o perioadă de cinci ani. Dacă, după ce s-a aflat despre furtul miliardului, se spunea că interdicțiile care i se aplicau lui Simion ar fi trebuit să schimbe subiectul fraudei bancare, abordat masiv în spațiul mediatic, de această dată analiștii erau de părerea că astfel Igor Dodon și-ar consolida imaginea de statalist.


Carolin Minciuc