Săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a publicat raportul său anual privind situația drepturilor omului în Republica Moldova. Conform unui comunicat de presă, acesta a evidențiat o serie de probleme grave: lipsa libertății presei și restricțiile asupra libertății de exprimare, cenzura, limitarea libertății de utilizare a internetului și altele.

În comunicat sde mai arată că corupția și influența politică din partea guvernării ar amenința independența sistemului judiciar din Moldova. Oficialii americani sunt convinși că aceasta este o încălcare gravă a principiilor democrației și drepturilor omului.

Liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, a comentat acest raport, subliniind incompetența și ipocrizia actualei guvernări.

„Sandu a primit raportul de la Departamentul de Stat în dar. În el se găsesc de toate: tortură, presiuni asupra opoziției, cenzură, corupție în guvernul moldovean și probleme cu independența justiției. Care va fi rezumatul de la Washington? Cred că: „gestionat cu succes”. Să distrugi toate sectoarele din țară în mai puțin de 5 ani, să o lipsești de parteneri de încredere, neutralitate și independență și să candidezi pentru următorul mandat - acesta a fost planul?", a declarat politicianul.

El consideră că SUA, în pofida tuturor aspectelor negative menționate în raport, vor continua să susțină guvernarea Maiei Sandu. Șor spune că ei beneficiază de o Moldovă slabă, care este ușor de controlat din exterior și de manipulat după bunul plac.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD