Vă mai amintiți de cutiuța dăruită moldovenilor de Ivan de la Răsărit, acu’ vreo trei săptămâni? Cu teste pentru Covid. Ca să luptăm cu virusul. Păi bine, era de bine ș-a fost normal să spunem mulțumesc-spasiba. Ș-am spus. Noi ca noi, dar mai ales guvernul lui Papură Vodă. Ministreasa Dumbrăveanu era atât de recunoscătoare, încât și-a scos și masca când făcea poze în format 3D lângă ambasadorul rus și cutiuța salvatoare.

Dar chestia nu-i în asta. Așa se face când primești pe moca lucruri care-ți trebuiesc. Îți întâlnești binefăcătorul la poartă, îi strângi mâna, îl conduci în spațiul pentru oaspeți, adică în zona ta de lux, și-l cinstești cu tot ce ai mai bun. Așa face moldoveanul de când îi el pe fața pământului. Întrebați-o, dacă nu mă credeți, pe Agenția Turismului.

A zis cineva ceva de rău, s-a supărat cineva? Parcă n-am auzit pe nimeni să se revolte. Așa-i normal și toată lumea a încuviințat. Mulțumesc-spasiba, Ivan, pentru cutiuță!

Ce-i drept, Ivan n-ar fi Ivan, dacă nu s-ar sui după asta pe divan. N-a apucat bine să ne înmâneze cutiuța și să facă poze cu mască lângă ministreasa făr-de mască, că, imediat după aceea, a și încercat să ne fraierească. Mai exact să ne cămătărească. Dar nu vreau să vorbim despre asta, las’ să spuie mai întâi Înalta Curte.

Problema-i alta. Că atunci când o venit deja Ion de la Asfințit, cu 20 de camioane pline cu cutiuțe, la fel de salvatoare, dar infinit mai multe, gazdele din Țara lui Papură Vodă ia-le de unde nu-s. Au trimis un copchil la poartă să întâlnească alaiul, că, chipurile-s tare ocupate și n-au când se ocupa de oaspeții binefăcători. Deloc pe moldovenește. Dar asta încă mai treacă-meargă. Faptul că i-au spus copchilului să-i conducă-n tindă, adică sub pod, nu în Casa Mare, cum ar fi normal, iaca asta chiar nu-i frumos.

De la Papură Vodă n-ai ce să ceri. El e de toate câte oleacă și nu-i prea cu moldovenii. El îl iubește pe Ivan și-l urăște pe Ion. Dar șeful pe gospodărie și ministreasa ar fi putut să iasă la poartă. Măcar și cu mască. Să lase naibii treburile și să-și facă datoria de gazde primitoare. Nu de alta, dar în miile de cutiuțe aduse de Ion îs tot lucruri care ne trebuiesc în lupta cu Covidul. Că cică cu asta-s așa de ocupați.

Vă supărați că lumea se revoltă? Dar cum ați vrut, dacă ne-ați făcut de râs? Bănuiesc și eu că Ion știe ce face, dar nu văd nimic rău în asta. Problema-i că voi nu știți ce faceți și-s aproape sigur că, degrabă, o să vă iasă nesimțirea pe nări.

Iaca-așa un șah, micule Papură Vodă, mișcă, dacă ai unde!

Autor: Nicolae Federiuc

Vezi și: Ultima Oră // Ajutorul umanitar din România a ajuns la Chișinău

Dionisie Rusu