Comisia Europeană a lansat o cerere de oferte în valoare de 9 milioane de euro pentru a consolida sprijinul acordat celor care verifică veridicităţii informaţiilor şi cercetătorilor. Aceasta face parte dintr-o strategie de consolidare a acţiunilor împotriva dezinformării.

Aceasta va extinde sfera de acţiune a Observatorului european al mass-media digitale prin înfiinţarea unor centre naţionale de verificare a informaţiilor. Aceste platforme vor analiza campaniile de dezinformare şi impactul acestora asupra societăţii, vor promova educaţia în domeniul mass-mediei şi vor monitoriza politicile platformelor online, relatează Agerpres.

„Avem nevoie de o societate rezilientă şi critică pentru a lupta împotriva dezinformării. Aceasta este o componentă importantă a strategiei noastre şi, în acest scop, trebuie să sprijinim mass-media libere şi independente, verificatorii veridicităţii informaţiilor şi cercetătorii. Vom face acest lucru prin consolidarea Observatorului european al mass-media digitale, prin sprijinirea dezvoltării unor centre naţionale de cercetare în acest domeniu, care vor îmbunătăţi capacitatea de a înţelege răspândirea dezinformării online”, a spus vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

„Salut lansarea acestui apel pentru a înfiinţa centre naţionale de verificare a informaţiilor pentru a sprijini şi a extinde activitatea Observatorului european al mass-media digitale. Informaţiile false şi înşelătoare variază de la un stat membru la altul. De aceea, sunt necesare fonduri UE care să contribuie la combaterea informaţiilor false nu numai la nivelul UE, ci şi la nivel naţional”, a spus și comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Observatorul şi-a început activitatea la 1 iunie 2020 şi susţine crearea şi dezvoltarea unei comunităţi multidisciplinare formate din verificatori ai veridicităţii informaţiilor, cercetători din mediul academic şi alte părţi interesate ce dispun de expertiză în domeniul dezinformării online. Ca atare, acesta contribuie la o mai bună înţelegere a actorilor relevanţi şi a dinamicii dezinformării, precum şi a impactului acestora asupra societăţii. Această a doua fază a proiectului este parte a programului de finanţare al Mecanismului pentru interconectarea Europei.

Vezi și: Controversa recompenselor Rusiei pentru uciderea militarilor SUA în Afganistan