Astăzi s-au împlinit 5 ani de la trecerea în eternitate a actorului de teatru și cinema Mihai Volontir, Artist al Poporului, deținător al „Ordinului Republicii”.

Mihai Volontir s-a născut la 9 martie 1934, în comuna Olișcani, județul Orhei, astăzi raionul Şoldănești. A absolvit Școala pedagogică din raionul Orhei (1954). După absolvire a fost numit în calitate de director al căminului cultural din Lipceni, raionul Rezina.

Din 1957 este actor la Teatrul Național „V. Alecsandri” din Bălți, unde a debutat în spectacolul „Chiriţa în Iaşi” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

Din 1967 se produce cu succes în numeroase pelicule cinematografice din spațiul ex-sovietic și din Spania, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria și Argentina.

În cei 57 de ani de activitate, Mihai Volontir a realizat peste 120 de roluri în teatru și film. Rolul lui Budulai din „Țiganul” i-a adus celebritate actorului în lumea întreagă.

Mihai Volontir a fost deputat în primul Parlament, votând la 27 august 1991 Declaraţia de Independență a Republicii Moldova.

Este unul dintre primii cavaleri ai „Ordinului Republicii”. A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM și cu Premiul de Stat al Federaţiei Ruse „Fraţii Vasiliev”. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei drept cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească.

La 30 aprilie 2009, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări, lui Mihai Volontir i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiințe a Moldovei, pentru succesele obținute în dezvoltarea artei teatrale și cinematografice.

Mihai Volontir a fost înmormântat pe 17 septembrie 2015, la Cimitirul Central din strada Armenească din Chişinău. Pe 29 august 2019, pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale din municipiul Bălți, a fost inaugurat un bust al renumitului actor de teatru și cinema.

Dionisie Rusu