Comunitatea uigură din regiunea Xinjiang, din China, este vizată de o politică agresivă de control al populației și sterilizare forțată în cadrul „unei strategii mai vaste de dominaţie etno-rasială” a guvernului de la Beijing, se arată într-un studiu publicat luni şi citat de AFP și Agerpres.

China pare să utilizeze controlul coercitiv al naşterilor în Xinjiang în cadrul „unei strategii mai vaste de dominaţie etno-rasială”, scrie Adrian Zenz, în raportul publicat de Fundaţia Jamestown cu sediul la Washington. Această organizaţie americană, fondată în 1984, are ca obiectiv „informarea şi educarea decidenţilor politici” şi susţine că a „contribuit direct la căderea comunismului” în Europa şi în Uniunea Sovietică, notează AFP.

Uigurii, în principal musulmani şi vorbind în mare parte o limbă de origine turcică, sunt unul din cele 56 de grupuri etnice din ţară. Ei reprezintă ceva mai puţin de jumătate din cele 25 de milioane de persoane care trăiesc în Xinjiang, un imens teritoriu semideşertic din nord-vestul Chinei, vizat mult timp de atentate sângeroase, care au fost atribuite separatiştilor şi islamiştilor de către Beijing.

SUA au lansat un apel Beijingului să „înceteze imediat” orice „abuzuri dezumanizante”. Administrația de la Washington, alte cancelarii occidentale şi numeroase organizaţii pentru drepturile omului acuză China pentru internarea în regiune a cel puţin un milion de musulmani în ceea occidentalii numesc tabere de reeducare politică.

„Îndemnăm Partidul Comunist Chinez (PCC) să înceteze imediat aceste practici oribile şi cerem tuturor ţărilor să se alăture State Unite pentru a solicita să se pună capăt acestor abuzuri dezumanizante”, a reacţionat la rândul său şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo. Potrivit lui Pompeo, „dezvăluirile şocante ale cercetătorului german Adrian Zenz sunt într-o tristă concordanţă cu atitudinea de decenii a PCC, care demonstrează o desconsiderare absolută a caracterului sacru al vieţii şi demnităţii umane”.

China dezminte această cifră şi susţine că este vorba de centre de formare profesională, destinate să ajute populaţia să-şi găsească de muncă şi astfel a o îndepărta de extremism şi terorism. Uigurii ar fi, de asemenea, supuşi sterilizării forțate, afirmă Adrian Zenz, un cercetător german care a redactat deja mai multe rapoarte despre politicile autorităţilor chineze în Xinjiang.

În cele două zone mari ale regiunii unde uigurii sunt majoritari, numărul naşterilor ar fi scăzut drastic din 2016, afirmă Zenz, care spune că se bazează în studiul său pe documente administrative chineze şi interviuri cu femei din Xinjiang. Unele dintre acestea au declarat că au fost forţate să se sterilizeze, sub pedeapsa de a fi trimise în taberele de reeducare, potrivit studiului menţionat. Altele au fost constrânse să folosească măsuri contraceptive precum steriletul, se arată în acest text.

Întrebat referitor la raport, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a respins luni acuzaţiile, asigurând că ele sunt „fără temei” şi că Xinjiang este o regiune „stabilă şi armonioasă”.

Vezi și: O țară europeană va amenda părinții dacă nu-și vor trimite copiii la școală în septembrie