Chicu nu este primul care atacă România, deși nu are niciun motiv să se lege de ea, cu atât mai mult, deoarece e cetățean roman.

Pana la el un consilier da-l lui Voronin, pe nume Doraș a afirmat că România se implică în afacerile interne ale R.M. După aceasta Voronin l-a dat afară, dar nu a ezitat să-l declare pe ambasadorul României persona non-grata în timpul evenimentelor din 7 aprilie și să ceară expulzarea lui din Basarabia.

Dodon, pudelul lui Putin, este de asemenea un mancurt cu majuscula.El si-a ales si echipa in functie de convingerile lui. Unul dintre ei este Chicu.

Chicu a simtit ca fotoliul ii este clatinat de catre opoziți și de europarlamentari, in special de catre Siegfried Mureșan. Ultimul a declarat că guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 , fiindcă este restanțier în implementarea reformelor.

A scris pe contul sau de FB că UE a alocat R.M. 100 de milioane de euro asistenta macrofinanciara, dar a fost absorbita doar o transa de 30 de milioane de euro. Mai sunt 70 de milioane si durata de absorbire a lor expiră in iulie 2020. Pentru aceasta R.M. trebuie să indeplineasca intru totul conditionalitatile.

In plus R.M. va primi 100 de milioane asistență macrofinanciara si 87 milioane de euro pentru a elimina pandemia.

De ce nu intram in posesia acestor sume?

Muresan a fost drastic, dar corect in aprecieri. El a afirmat ca ”guvernul Chicu a tras frana” inghetand reformele cerute de Uniunea Europeana. El a avut ordin de la Dodon sa ceara bani de la rusi, dar creditul de 200 de milioane nu a fost acceptat de catre Curtea Constitutionala, deoarece Putin nu da bani ca sa ajute, ci ca sa subjuge.

Raportul publicat zilele acestea de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere a UE, inclusiv a Acordului de liber schimb profund și cuprinzător cu Republica Moldova, confirmă că Republica Moldova este în urmă în ceea ce privește implementarea reformelor. Sunt aceleași probleme despre care eu vorbesc de 5 ani încoace”, a scris Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Premierul Ion Chicu, putin la minte, a venit cu o reacție pe Facebook. „Stau și mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi. Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni. Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa?”, a scris Chicu.

Totodată, acesta a punctat că „pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează”.

Acum ati inteles de ce asistenta romana a fost primita sub pod? Dodon a fugit in Gagauzia, iar Chicu a fost fluerat.

Esentialul e ca acest prim ministru prost si ingamfat se leaga de Romania care a inregistrat anul trecut cea mai mare crestere economica in UE, edifica gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau, acorda anual 5000 de burse elevilor din R.M., repara gradinite si scoli in Basarabia.

Chicu simte ca ii fuge terenul de sub picioare. Vede ca Romania va acorda de acum inainte bani primariilor, dar nu lui Dodon. In sondajele sale interne ei se conving ca numarul unionistilor e in continua crestere si asta ii sperie de moarte.

Ei deja isi simt sfarsitul si cauta orice mijloace ca sa-si salve pielea de furcile oamenilor. O ultima solutie pe care o are Dodon este destabilizarea situatiei atat de mult, incat Putin sa vina cu tancurile asupra noastra ca sa-si apere conationalii , caci si o asemenea lege si-a facut.

Nu trebuie sa cautam prea mult un exemplu proaspat. Pe 9 mai in PMAN au triumfat gandacii de colorado si Chicu, Dodon nu au fost deranjati. Nu a fost sanctionat nimeni. Dar iata un combatant care a venit sa ceara o bucata de paine alaturi de camarazii sai a fost amendat cu 22mii 500 de lei.

Am auzit pe un politician cu cas la gura din Basarabia care o face pe marele roman, lider de partid in Romania, ca lui Chicu trebuie sa i se retraga cetatenia romana. Nimic mai simplu si mai naiv. Chicu,impreuna cu Dodon trebuie maturati urgent de pe scena politica, in caz contrar vom muri de foame si de coronavirus, iar Dodon va fi guvernatorul lui Putin in Basarabia.

Imi pare rau sa o spun,dar ceea ce fac acesti politicieni dintr-o formtiune care nu trece pragul electoral, nu este altceva decat vorbaraie goala. Acestia trebuie sa puna capat galcevei si zazaniei pe care au bagat-o in unionisti, care se mananca printre gard ca niste caini, iar Dodon bate din palme.

Noi avem nevoie de o oferta a Unirii, astfel ca un Chicu sa stie ca acest pamant a fost si va fi romanesc. Pentru aceasta trebuie sa vorbim convingator, romaneste poporului. Dar nu avem o tribuna. Deocamdata Romania pierde la toate capitolelele razboiul informational pe care Rusia il duce impotriva ei.

Autor: Vasile Grozavu

Anatolie Chirilov