Deputatul PAS, președinte al Comisiei legislative pentru Economie, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii Puterea a Patra cu Gheorghe Gonța de la postul de televiziune N4, a vorbit în premieră despre ce se întâmplă în realitate la Comisia Națională a Pieței Financiare(CNPF). 

Moderatorul emisiunii la care a participat Alaiba, a întrebat deputatul PAS despre situația bizară care se întâmplă la CNPF, atunci când instituția deja de câteva luni bune este inactivă după ce fosta conducere în frunte cu Valeriu Chițan au fost demiși in corpore.

Dumitru Alaiba a mai fost întrebat și despre un zvon precum că toate mișcările pe care le face ar fi coordonate de Doamna Malcoci („*care cu Carat”, referință la Veronica Malcoci, director al companiei de Asigurări „Grawe Carat”). Deputatul a respins aceste acuzații însă a recunoscut că s-ar cunoaște cu această persoană.

Președintele Comisiei legislative pentru Economie, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba a mai recunoscut și că la CNPF se întâmplă lucruri bizare și că deși în spațiul public s-a cunoscut doar de o singură candidată, Ecaterina Caraman, care a refuzat funcția chiar cu câteva zile înainte de a fi supusă votului în Parlament, în realitatea astfel de refuzuri au fost mai multe.

Acest moment l-a alarmat și pe deputatul PAS, care consideră că s-ar pune presiune pe acei candidați, imediat cum se află numele acestora și că în spatele acestora ar sta anumite persoane din sectorul privat, din domeniul microfinanțărilor și/sau domeniul asigurărilor, domenii care intră în competența CNPF.

Mai exact Alaiba declară că  anumitor exponenți din sectorul privat le-ar conveni fie un CNPF subordonat lor, fie un CNPF nefuncțional, asta duce la piedici în calea legislativului de a identifica și numi la conducerea instituției a persoanelor integre.

Dumitru Alaiba promite că de săptămâna viitoare problema de la CNPF se va rezolva și legislativul va vota și restul membrilor pentru a debloca activitatea instituției.

Paranteze.md amintește că fosta conducere a CNPF a fost demisă în urma evaluării activității acesteia în cadrul ședinței legislativului din 9 septembrie 2021. Până la ora actuală, a fost numit doar un singur vicepreședinte din totalul de 5 membri, Vitalie Lemne. 

Mai mulți persoane din sectorul privat însă declară că CNPF ar fi condus în continuare din umbră de foștii președinți, inclusiv Chițan, și toate prin oamenii săi devotați fostei conduceri, care au rămas în continuare în funcții în cadrul instituției de stat conducând direcții și subdiviziuni.

 

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Carolin Minciuc