Perioada sărbătorilor nu este prietenoasă pentru siluetă, iar Crăciunul nu face excepție. Preparatele nelipsite de pe mesele românilor sunt, de cele mai multe ori, prea grele pentru digestie, motiv pentru care un renumit nutriționbist a împărtășit  câteva sfaturi pentru a nu se îngrășa în perioada asta.

Cum să mănânci pentru a nu te îngrășa în POST. Un nutriționist a împărtășit sfaturi importante

O dietă ce nu conține produse de origine animală ar trebui să nu ne îngrașe, însă există o capcană în care mulți dintre noi picăm. Nutriționiștii spun că zaharurile, carbohidrații pâinea alba, cartofii, pastele, orezul și dulciurile sunt produsele care ne aduc kilograme în plus.

Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie, cu mulți ani de expertiză în domeniul alimentaţiei sănătoase, dezvăluie cateva sfaturi esenţiale pentru a contracara îngrăşarea în perioada postului.

„În post, trebuie să ne concentrăm, in primul rand, pe subtituirea proteinei de origine animală cu proteină de origine vegetală, dar şi să scădeam cantitatea de carborhidraţi consumata, din surse precum: pâine, cartofi, paste, orez şi dulciuri pe bază de zahăr alb rafinat.

Să avem în vedere consumarea zilnică de legume (gatite sau crude) specifice toamnei si a alimentelor fermentate, de tip probiotice (murături, borş crud sau varză fermentată).

Pe langa acestea, să avem, tot ZILNIC in meniu sursa de grăsimi vegetale, bogate în omega 3, care pot fi luate din nuci, seminţe sau ulei de cocos. De asemenea, hidratarea sa fie pe primul loc!”.

Alimentare blânde cu silueta şi în perioada postului

Pâinea care nu îngraşă, varianta vegetală, fără ou a cărei reţetă este uşoară şi la îndemână, pizza vegetală cu blat de conopidă, ciocolata fără zahăr care se poate face foarte uşor în casă, salate cu extratoping de tahini şi nuci, legume de toamna pregatite divers.

„Persoanele care postesc au tendinţa, in primul rand de a creşte cantitatea de mâncare consumată dintr-o panică falsă a foamei şi a ideii că nu se satură dar si dintr-o dependenta mare de carbohidrati care genegeraza un cerc vicios: mananci, nu te saturi si mai vrei.

Alegerile alimentare clasice în post sunt compuse din carbohidraţi rapizi care se transformă în corp în glucoză – de unde rezultă crearea unui start generos si nedorit de grasime in care se imbraca corpul dar şi un nivel energetic redus tradus printr-o stare de oboseală.

Alternative neîngrăsătoare de post

Ei bine, avem alternative neîngrăsătoare de post, printre care: pâinea care nu îngraşă, varianta vegetală, fără ou a cărei reţetă este uşoară şi la îndemână, pizza vegetală cu blat de conopidă.

Ciocolata fără zahăr care se poate face foarte uşor în casă, salate cu extratoping de tahini şi nuci.

Legume de toamna pregatite divers (la cuptor, trase usor in tigaie, la woak), paste konjac cu legume, peste gras (atunci cand este dezlegare)”, dezvăluie Anca Alungulesei.

Din perspectiva terapeutului în nutriţie Anca Alungulesei, trebuie să păstreze aceeaşi distribuţie a meselor pe parcursul unei zile şi nu să fie „încărcată” de gustări şi farfurii suplimentare de mâncare care să potolească panica lipsei cărnii şi a lactatelor.

„Este foarte important pentru o persoană care ţine post să nu vadă postul doar ca pe o perioadă în care face „foamea” şi atunci mănâncă doar pâine, orez şi cartofi mereu pe parcursul unei zile.

Omul flămând care, culmea, are ce mânca (adică are resurse) este flămând pentru că, de fapt, corpul lui nu este hrănit corespunzător sau pentru că intervine panica de nesaţietate. Oricât ar mânca, el de fapt nu îi oferă organsimului nutrienţii şi micronutrienţii de care are nevoie.

Proteina de origine vegetal

Lipsa proteinei de origine animală trebuie subtituită zilnic cu proteina de origine vegetal. Proteina este cea care ne oferă senzaţia de saţietate, dar care ajută şi la construirea masei musculare. Iar alegerile către care se îndreaptă o persoană care nu consumă suficiente proteine zilnic sunt, greşite şi cu urmări grave, carbohidraţii.

Aşadar, ca să ne săturăm, dar şi să nu ne îngrăşăm, trebuie să ne asigurăm necesarul de proteină zilnică peste care adaugăm cel putin o portie de grasime vegetala bogata in Omega 3.”, avertizează Anca Alungulesei, potrivit clicksanatate.ro.

Sursa: DoctorulZilei

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD