Ieri - 1013 teste pozitive. Realizate 3161 teste primare. Rata celor pozitive - 32%. Alaltăieri - 835 teste pozitive din 2564 teste primare. Rata celor pozitive - 32%. Întrebarea care îi frământă pe toți este - e mare acest procent sau încă mic? Ne poate ajuta cumva acest indicator sa înțelegem ce se petrece? - Da.

"Rata procentuală pozitivă” sau „rata pozitivității” ajută să se răspundă la întrebări precum: 1. Care este nivelul actual de transmitere SARS-CoV-2 (coronavirus) în comunitate? 2. Facem suficiente teste pentru numărul de persoane care se infectează?

-Procentul pozitiv este o măsură critică, care oferă o indicație cât de răspândită este infecția în zona în care are loc testarea - și dacă nivelul de testare este în concordanță cu nivelul de transmitere a bolii.

-Un procent mai mare a testelor pozitive sugerează o transmisie mai mare și că există probabil mai mulți oameni cu coronavirus în comunitate care nu au fost încă testați și depistați.

-Un procent pozitiv ridicat înseamnă că ar trebui să se facă mai multe teste - și sugerează că nu este momentul potrivit pentru a relaxa restricțiile care vizează reducerea transmiterii coronavirusului ba din contra, poate sunt necesare reintroducerea unora.

-Cu cât este mai mare procentul pozitiv, cu atât este mai îngrijorătoare situația. De regulă, pragul considerat deja „prea mare” este cel de 5%. De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat în luna mai ca procentul pozitiv să rămână sub 5% timp de cel puțin două săptămâni înainte ca guvernele să ia în considerare redeschiderea. Deci tot ce este mai mare de 5% este deja atenție cu semn de exclamare.

-Reducerea pragului mai jos de 5% demonstrează reușita controlului asupra transmiterii coronavirusului. Pentru a relaxa în continuare restricțiile sociale și a permite adunări sau întâlniri foarte mari de persoane care călătoresc din multe zone diferite, este recomandat un prag cât mai mic. Unele țări (de exemplu, Australia, Coreea de Sud și Uruguay) și unele state SUA (de exemplu, New York, Maine și Connecticut) au avut și au cu mult sub pragul de 5%, săptămâna aceasta de exemplu statele New York, Conecticut aveau 1% din teste pozitive, California - 2,9% - în timp ce alte țări (de exemplu, Mexic și Nigeria) și state (de exemplu, Idaho, Kansas, Mississippi) au avut niveluri pozitive în jur de 15%, cu mult peste această limită. Republica Moldova cu ale sale 32% bate recordurile lumii și a luat Everestul.

-Foarte frecvent apare întrebarea - înseamnă un procent scăzut pozitiv că populația are deja dobândită o imunitate colectivă? Nu. Un procent scăzut pozitiv înseamnă pur și simplu că nivelul de transmitere a coronavirusului, în raport cu cantitatea de testare, este scăzut în acel moment. Și este puțin probabil ca orice țară să fie aproape de atingerea imunității colective.

-Țările care au un nivel scăzut al procentului pozitiv la testare au ajuns acolo prin reducerea nivelurilor de transmitere a coronavirusului prin politici care restricționează contactul social, o testare masivă, izolarea infectaților asimptomatici și acțiunile oamenilor de a menține distanța. Dar chiar și în aceste locuri, marea majoritate a populației rămâne foarte vulnerabilă în a contacta COVID-19.

-Cum putem reduce procentul pozitiv atunci când este prea mare? Prin două modalități: reducerea cantității de transmitere a coronavirusului sau creșterea numărului de persoane care fac teste. Din fericire, aceste două lucruri merg mână în mână. Dacă se fac mai multe teste și se asigură ca persoanele care sunt contagioase sunt izolate, cantitatea de transmisie trebuie să scadă în timp. Dar chiar și fără teste, măsuri, precum reglementări mai stricte privind purtarea măștilor, distanțarea fizică și evitarea adunărilor mari sunt toate modalități eficiente de a reduce transmisia virusului.

-De ce totuși realizarea a mai multe teste ajută? Simplu - atunci când nu se fac suficiente teste, multe din persoanele infectate cu coronavirus nu știu că sunt infectate și nu știu că e necesar să se izoleze. Ca urmare, aceste persoane răspândesc liber coronavirusul și pot provoca într-un lanț nesfârșit transmiterea bolii în comunitățile lor.

-Cei testați pozitiv ar trebui se izolează timp de două săptămâni, iar urmărirea contactelor este făcută pentru a preveni răspândirea infecției.

-Fără teste suficiente, coronavirusul se răspândește „în tăcere”. Până în momentul în care cazurile severe încep să crească în spitale, astfel încep a pune presiune enormă pe ele - se deschid noi paturi spitalicești, iar focarele sunt mai mari și mult mai greu de controlat. Aceste focare pot fi detectate mai devreme și severitatea lor scăzută prin testarea mai multor persoane.

-O condiție importantă pentru ca testarea să funcționeze este ca oamenii trebuie să obțină rapid rezultatele testelor. Când oamenii așteaptă mai multe zile pentru a obține rezultatele, este mai puțin probabil să se mențină izolat. Pe măsură ce sunt testați mai mulți oameni, procentul pozitiv va scădea.

Concluziile, volens-nolens, te duc la politicile absolut greșite ale autorităților moldovenești bazate pe idei false și amatoricești precum că mai puține teste ar apără spitalele de presiune și că procentul pozitiv de testare care variază la noi permanent între 23-27%, acum chiar 32% nu este unul prea mare și este din cauza că fac multe teste. Dovadă că mergem pe cale greșită este crearea tot mai multor paturi spitalicești pentru COVID, autoritățile chiar mândrindu-se cu aceasta, deși acesta e argumentul că au dat-o în bară cu tacticile. Până unde vor tot mări numărul de paturi?

Concluzia finală e următoarea - indicatorul de 32% teste pozitive demonstrează că infecția circulă nestingherită în comunitate și a ajuns la o așa libertate deoarece autoritățile nu au făcut nimic să o stopeze. Au lăsat-o să pună cea mai mare presiune pe spitale și această presiune în curând o vor simți toți.

Aveți grijă de Dvs deja pe cont propriu - guvernul are alte probleme - să și-l înscăuneze pe Dodon. Distanța socială, masca la contactul cu oamenii, spălatul pe mâini și evitarea aglomerărilor. Atât de simplu și ieftin! Sănătatea noastră se află în mâinile noastre. Aveți încredere în medici și ascultați-ne, vă rugăm mult.

Autor: Ala Nemerenco

Vezi și: COVID-19: 7 anti-recorduri înregistrate în luna septembrie