O persoană a fost reținută în cazul răpirii judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Despre aceasta ministrul de Interne, Pavel Voicu, a declarat în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Voicu, la o oră după răpire, a parvenit la 112 un apel precum că pe strada N. Testemițanu a fost răpită o persoană, iar de atunci și pînă acum, angajații MAI au activat 24/24 pentru a colecta probe pentru a stabili cercul de persoane și care a fost scopul comiterii acestor acțiuni. 

”Timp de peste 50 de ore, angajații MAI 24/24 au activat pentru a colecta probe, informații, pentru a stabili cercul de persoane care au comis infracțiunea. Este preamatur să venim cu acuzații. La această etapă avem o persoană reținută. Au fost depistate mijloacele de transport acre au fost folosite în infracțiune. Sunt stabilite unele persoane, dar urmează să stabilim dacă corespunde identitatea acestot persoane. Au fost ridicate înscrisuri, amprente digitale. Totodată, am mers pe traseul celor care au comis infracțiunea. La această etapă, sunt suficiente probe, că această crimă a fost comisă de către cetățenii străini care au traversat frontiera în Ucraina.”, a comunicat ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

Potrivit ministrului în exercițiu, persoanele care l-ar fi răpit pe Ceaus ar fi părăsit țara, traversând frontiera cu Ucraina, iar acum speră ca SIS și autoritățile din Ucraina să ofere informațiile necesare organului de urmărire penală pentru a putea investiga această infracțiune. 

Pavel Voicu a menţionat că, în 2016, în Ucraina, pe numele judecătorului Nicolae Ceauş a fost pornit un dosar de urmărire penală pentru luare de mită în proporţii deosebit de mari. În 2017 acesta a traversat ilegal frontieră moldo-ucraineană şi a cerut azil politic în Republica Moldova, însă a fost refuzat. Acesta a contestat decizia în instanţa de judecată, care urmează să se pronunţe în viitorul apropiat. Despre răpirea judecătorului ucrainean din curtea unui bloc din sectorul Centru al Capitalei, a anunţat în data de 3 aprilie avocatul acestuia Iulian Balan.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD

Dionisie Rusu