„Sistemul este putred. Începând cu raioane și finalizând cu Procuratura Generală și Parlament.” Declarația aparține liedrului Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă cu tema „Gheorghe Cavcaliuc despre lupta cu funcționarii corupți, prezentarea probelor despre comercializarea vaccinelor persoanelor terțe, abuzul organelor de drept și instrumentarea dosarelor politice la comandă”.

„Vreau să declar cu toată responsabilitatea că dosarul pornit în privința lui Tudor Balan și a colegilor din partidul PACE este un dosar politic, făcut la comandă politică, comițând abuz atât un conducător din cadrul procuraturii, cât și executorul care execută această cauză penală”, a declarat Cavcaliuc.

Liderul PACE a ținut să aducă mai multe argumente în folosul declarației precum că dosarul a fost pornit ilegal. Acesta susține că faptele colegilor lui îndreptate împotriva unui funcționar corupt sunt examinate într-un dosar la comandă, iar tot ce se putea incrimina este maxim o contravenție, dar nicidecum nu cauză penală.

Mai mult, Gheorghe Cavcaliuc a cerut Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, urmărirea penală a deputatei Platformei DA, Arina Spătaru. Liderul PACE o învinuiește de trafic de influență, abuz de serviciu și exces de serviciu. În acest sens, Cavcaliuc prezintă o postare de a deputatei, unde se spune despre cauza penală începută pe numele membrului PACE și reținerea acestuia, care a fost scrisă cu aproximativ jumătate de oră înainte ca să fie întocmită ordonanța de reținere a lui Tudor Balan. 

O altă probă că Spătaru ar fi implicată în acest dosar, ar fi faptul că deputata a studiat împreună cu procurorul raionului Sîngerei în liceul Alecu Russo din Bălți. Relațiile lor de prietenie ar fi păstrate până în prezent, astfel s-a putut influența dosarul împotriva lui Balan.

„Solicit Procurorului General să se sesizeze pe acest caz, să pornească o cauză penală, să meargă în parlament să ceară ridicarea imunității deputatului Arina Spătaru, să fie reținută, percheziționată și cercetată pentru exces de putere, abuz de putere și trafic de influență”, a declarat Cavcaliuc.

Liderul PACE a adăugat că Arina Spătaru a menționat în postarea sa și numele lui Nelu Straciuc, liderul PACE de la Bălți, care încă nu este reținut, dar după precedentul cu Balan, se așteaptă și la alte rețineri la comandă.

Gheorghe Cavcaliuc a ținut să menționeze că informația precum Tudor Tutunaru ar avea arsuri de gradul 2 la ochi, ar fi falsă, deorece până în acest moment nu a fost făcută nici o expertiză medico-legală. Conform lui Cavcaliuc, s-au depus presiuni pe medicii din Sîngerei pentru a oferi un asemenea certificat fals, însă medicii au refuzat, astfel, tot cu ajutorul Arinei Spataru, s-a ajuns la decizia de a-l transporta pe Tutunaru la Bălți, acolo unde medicii îi vor oferi un certificat fals.

La final, liderul PACE a declarat că astăzi, în parlamentul Republicii Moldova ar exista minim 5 deputați care și-au vaccinat ilegal părinții și a prezentat un video cu probe, unde arată cum mai mulți funcționari și oameni de afaceri din nordul țării s-au vaccinat cu dozele destinate medicilor.ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD
Dionisie Rusu