Managerul de proiecte al centrului pentru cercetări sociologice și marketing „CBS-AXA”, Vasile Cantarji, a publicat pe profilul său de facebook o simulație a evoluției pandemice al coronavirusului de tip nou.

„Ce am făcut, în condițiile în care marea parte a parametrilor COVID în Moldova nu sunt cunoscute. Am luat în calcul doar ce cunoaștem, adică zilele de referință și evoluția spitalizărilor.
Ziua 0 am zis că e 8 martie. Ziua de intervenție am pus-o pe 18 martie, prima zi sub stare de urgență.
Și am făcut și două asumări. Ținând cont de mai multe, am zis că au intrat în perioada 3-21 martie (deplasez cu 5 zile = perioada de incubare a virusului) circa 150 persoane cu COVID din totalul celor peste 250 mii. Din acești 150 o treime au ajuns spitalizați, restul cu forme ușoare. Și am asumat la 50% puterea distanțării sociale impuse până în prezent.

Apoi m-am jucat cu parametrii calculatorului până am obținut o curbă cât mai apropiată de evoluția spitalizărilor reală de până acum (comparația evoluțiilor vedeți în imaginea din primul comentariu). M-am jucat cel mai mult, evident, cu R0.

Deci acum suntem în ziua a 18a a epidemiei. Simularea asta arată că vârful parvine în ziua 60 cu 550 pacienți de spitalizat și o finalitate cu 27 cazuri fatale.
Pun asta aici că ... mă mănâncă mâinile, și că ... are și acest model un drept la viață.

Dar cât de mult pot greși cu prognoza Vă dați seama după faptul că idee nu avem de numărul real de infectați, cert fiind că sunt cu mult m mulți decât se adresează. Nimeni nu cunoaște valoarea lui R0 (câte contaminări în mediu face un infectat) pentru Moldova (el totuși diferă de la țară la țară). Timp de recuperare etc. etc. etc.

Aveți grijă de voi! #totulvafibine

P.S. Apropos. Mărirea eficienței distanței sociale cu 10%, de ex. se închid acasă nu 50% din populație, ci 60%, apropie ziua vârfului cu 8 zile și micșorează numărul maxim de spitalizări cu 100 persoane. Înăsprirea distanțării la 70% apropie sfârșitul cu 12 zile și reduce cu 150 spitalizări. Deci #stămacasălamaxim. Ne va costa enorm, dar totuși e calea cea mai ieftină.” susține autorul.

No photo description available.