Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului. Despre aceasta a anunțat președinta Domnica Manole.

Potrivit Curții, Constituția Republicii Moldova conține soluții privind dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de patru ani. Astfel, dizolvarea Parlamentului este posibilă numai în condițiile articolului 85 din Constituție - imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurilor de adoptare a legilor timp de trei luni.

Judecătorii au stabilit că necesitatea interpretării trebuie să fie confirmată prin caracter incert și neuniform al dispozițiilor legale.

Curtea a mai notat că în țările unde există procedura de autodizolvare a Parlamentului, aceasta este reglementată expres în textul Constituției.


Deputații PAS, Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională pentru interpretarea Constituției în vederea elucidării posibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților.

Dionisie Rusu