În timp ce președintele Dodon promite suport Bisericii, Premierul Chicu declară că Biserica nu va primi finanțare din partea statului.

Deși statul este separat de biserică, Igor Dodon mereu se ține aproape de biserică, iar acum promite că va ajuta Mitropolia condusă de ÎPS Vladimir, care ar fi „afectată” de suspendarea „Paștelui Blajinilor 2020”. „Înțelegem că biserica ortodoxă din R. Moldova trece printr-o perioadă foarte dificilă, la fel ca toți cetățenii, la fel ca întregul stat, de aceea un subiect separat pe care vreau să-l discutăm astăzi e cum să acordăm un anumit suport bisericii”, a declarat Dodon la o întâlnire cu conducerea bisericii.

În același timp, Mitropolia Moldovei repetă cele spuse de Dodon și comunică că în cadrul discuțiilor avute, Președintele țării și-a exprimat preocuparea autorităților centrale de a identifica posibilitatea acordării unui ajutor către parohii în aceste condiții de criză.

La o distanță de câteva zile, Premierul Ion Chicu, cel care conduce instituțiile menite să ofere sprijin financiar celor care au de suferit în urma pandemiei, anunță că Guvernul nu va oferi nici un ban bisericii: ,,Nu discută guvernul despre sprijin sau alocații. Nu are nici o bază legală guvernul pentru a face aceste lucruri". „Eu nu am purtat și nimeni nu a purtat discuții cu Mitropolia... Avem stat laic", a punctat acesta.

Menționăm că în timp ce guvernarea de la Chișinău este dezbinată de biserică, Patriarhia Română a donat statului vecin peste 7 milioane de roni, ceea ce înseamnă peste 28 de milioane de lei moldovenești, sprijin exclusiv destinat luptei cu noul Coronavirus. 


Vezi și: OMS distruge 19 mituri despre COVID-19. Moare virusul dacă stăm la soare, mâncăm usturoi sau consumăm alcool

Dionisie Rusu