Fostul avocat al lui Vlad Filat, Igor Popa a venit cu o propunere în cardul emisiunii Cutia Neagră de la postul TV8, prin care argumentează că politicienii hoți și corupți nu e necesar să-i bagi la pușcărie ci să le pui la dispoziție posibilitatea de a-și răscumpăra libertatea prin plata unei cauțiuni.

Potrivit lui Igor Popa, practica europeană și cea americană, prin care se oferă posibilitatea achitării unei cauțiuni de zeci de milioane de euro, ar fi necesară de introdus în Republica Moldova mai ales în raport cu politicienii depistați cu acte de corupție.

Fostul avocat al lui Vlad Filat, susține că în prezent Republica Moldova cheltuie aproximativ 5.000 de lei pentru întreținerea unui deținut timp de o lună în penitenciar. Aici ar fi inclusă hrana, paza, patul și altele. În același timp pentru un copil orfan la internat se cheltuie 2.000 de lei pe lună din bugetul statului. 

Avocatul e de părerea că pe lângă confiscarea bunurilor și activelor însușite ilicit, să i se pună la dispoziție inculpaților posibilitatea de a achita o sumă de 20-30 milioane de Euro ca și cauțiune și să stea la libertate.

Vreau să vă mai dau un fapt foarpte important, după experiența Europei sau a Americii. La noi ce se întâmplă cu politicienii corupți sau hoții?! Se trimit în pușcărie. Este o greșeală! De ce să-i trimiți pe oamenii care au furat în pușcărie? Trebuie să le ceri o cauțiune destul de mare, cum se face în America, 10-20 de milioane de Euro și nu trebuie băgat în pușcărie pentru că acolo îi plătim hrană, cazare gratuită, pază și așa mai departe. Voi știți că în Republica Moldova un deținut, pentru un deținut se cheltuie 5.000 de lei? Și pentru un copil de la internat se cheltuie 2.000 de lei. De ce trebuie noi să întreținem acești oameni în pușcărie pe când putem să le cerem o cauțiune să plătească și să stea la libertate.” a declarat Igor Popa.

Vezi și: VIDEO (18+)// Doi polițiști se folosesc de funcții pentru a se răfui cu un bărbat: „La p*** l-am văzut... măcar și la ministru să se plângă”

Carolin Minciuc