Deși Partidul Socialiștilor din Moldova și Partidul Democrat au semnat un acord de coaliție pentru a constitui o majoritate parlamentară, unde se menționa că părţile au convenit de comun acord că Partidului Democrat îi va reveni una dintre funcţiile principale în stat – prim-ministru sau preşedinte al parlamentului, Igor Dodon nu se grăbește ca să-și îndeplinească promisiunea, ba mai mult, Președintele exclude posibilitatea ca principalul eventual candidat al democraților, Pavel Filip, va reveni în fruntea executivului. 

În cadrul emisiunii ,,Puterea a Patra" de la postul de televiziune N4, Igor Dodon a fost întrebat când va cădea guvernul Chicu pentru a fi numit Pavel Filip, întrebare care l-a amuzat pe președintele Dodon.

,,Care guvern? Doamne ferește! De ai luat tu (prezentatorului) așa prostii?", a întrebat Dodon.

Atunci când prezentatorul i-a amintit președintelui despre acordul semnat între PSRM și PD, Igor Dodon a făcut unele remărci, care nu prea dau șanse democraților să ajungă la conducerea unei instituții de vârf al statului.

,,În acordul de coaliție este scris că după alegerile prezidențiale, conducerea guvernului sau cea a parlamentului trebuie să revină Partidului Democrat...dar n-a spus nimeni că guvernul. Eu îmi doresc foarte mult și voi face tot posibilul ca guvernul Chicu să activeze până la sfârșitul mandatului acestui parlament (2023)", a adăugat Igor Dodon.

Amintim că în prezent, guvernul și parlamentul sunt două instituții conduse de PSRM. Ion Chicu este în fruntea Executivului, iar liderul formal al socialiștilor, Zinaida Greceanîi, conduce legislativul.


Vezi și: ,,Filip și Partidul Democrat vor vinde și țara, exact așa cum au vândut mandatul de deputat la Hâncești"

Dionisie Rusu