Ex-judecătorul de la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase, remarcă faptul că polița de asigurare medicală are un caracter obligatoriu pentru toți cetățenii, inclusiv cei care se află în diasporă.

Într-o postare de pe profilul său de Facebook, fostul judecător de la Curtea Constituțională (CC), Alexandru Tănase, susține că decizia autorităților de a obliga pe cei ce vin din Diasporă ca să cumpere o poliță de asigurare, este una absolut corectă.

„Citind acest articol, m-am gândit la toată gâlceava asta moldovenească privind obligativitatea procurării poliței de asigurare, pentru cei care revin acasă.

Eu cred că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale este absolut corectă. Am să explic care sunt argumentele mele.

Orice sistem de sănătate, este prevăzut ca să funcționeze la anumiți parametri. În regim de normalitate, sistemul nostru este capabil să trateze fără probleme persoanele care muncesc peste hotare si care vin in vizită în Moldova. Acum însă, noi ne confruntam cu o situație total diferită: astăzi sistemul moldovenesc de sănătate publică, în mod potențial trebuie să absoarbă mii de persoane, care in mod obișnuit nu domiciliază in Republica Moldova și care de fapt vin acasă anume cu acest scop - de primi asistență medicală, în caz că vor fi infectare.

Astfel, sistemul este supus unei sarcine , la care el nu a fost planificat să funcționeze în mod normal. Facebook Youtube și Netflix au redus calitatea conținutului video în Europa, dând curs cererii formulate de Comisia Europeană, care a solicitat ca platformele de streaming să limiteze traficul online, pentru a nu se ajunge la colapsul internetului. La fel stau lucrurile și cu sistemul de sănătate: fiind programat să funcționeze la anumiți parametri, daca nu va fi finanțat plenar, riscă să intre in colaps.

Soluțiile pentru a face față unei crize majore, necesită mulți bani. Acești bani nu au fost și nu aveau cum sa fie bugetați anul trecut deoarece nimeni nu pute presupune apariția unei asemenea crize. In articolulul de mai jos, putem vedea care este costul staționar al COVID 19 in SUA. (Din păcate nu am găsit nici o informațe care este costul tratamentului in staționar a unei persoane bolnave in Moldova). In SUA, potrivit businessinsider, valoarea integrală a unei internări de șase zile pentru tratamentul simptomelor coronavirusului pentru cineva fără asigurare s-ar cifra la o medie superioară de 73.300 USD. Desigur că in Moldova preturile sunt mai mici, dar nu sunt neglijabile, cu atât mai mult că acești bani nu au fost planificați.

Potrivit celor mai pesimiste scenarii ale OMS, numărul cazurilor de infectare in Moldova ar putea ajunge la 24 mii de persoane. In aceste condiții, obligativitatea achitării poliței de asigurare medicală pentru cei care revin acasă, este o necesitate. Astfel, când o persoana care lucrează în afara tarii, decide să revină acasă, în principal pentru a se pune la adăpost de epidemie, ea trebuie să fie conștientă că este obligată cel puțin să achite acel minimum pentru ca sistemul sa poată face față acestei avalanșe.

Câteva detalii legate de solidaritate. Cei care revin acum acasă, și care în mod potențial pot ajunge să acceseze sistemul nostru medical, trebui să manifeste o elementară solidaritate cu cei care locuiesc în tara și care contribuie prin taxele lor la buna funcționare a sistemului medical. Pretenția de a fi tratat fără să contribui cu nimic la sistemul de sănătate, nu înseamnă altceva decât dorința de a beneficia de asistență pe seama celor care contribuie la acest sistem.

Suma de 4056 lei, nu este o sarcină disproporționată. Toți cetățenii care locuiesc in Republica Moldova și care vor sa beneficieze de asistență medicală achita aceasta taxă. Veniturile celor din Moldova sunt mai mici de cât a celor din diasporă, astfel sarcina impusă este una destul de rezonabilă.

Ce tine de „argumentul” că „noi trimitem bani acasă”. Este adevărat, cei care muncesc peste hotare, trimit bani in Moldova. Ei trimit acești bani ca sa-și ajute copii/părinții/bunicii/ etc. Acești bani, chiar dacă sunt taxați de stat prin TVA, cu excepția investițiilor capitale, nu ajung in sistemul de sănătate. Ei sunt folosiți in alte scopuri. Sistemul nostru de sănătate este finanțat în principal de CNAM, care la rândul sau există din contribuțiile de asigurare medicală.

Le recomand celor care se revoltă, că pentru a beneficia de asistență medicală (cu excepția celei de urgență), trebuie sa ai o poliță de asigurare medicală, să fie atenți cum funcționează acest sistem in țările în care se află. Nu există sistem unde nu ai plăti nimic și ai benefica de toate.” a scris Alexandru Tănase.

Paranteze.MD amintește că Partidul „Acțiune și Solidaritate” cât și Grupul Parlamentar „Pro Moldova” s-au arătat a fi împotriva acestei condiționări pe care o impun autoritățile moldovenilor de peste hotare care vor să revină acasă. Aceste două formațiuni au declarat că vor ataca în judecată această decizie, considerând că în condițiile actuale acest lucru nu este legal și că orice cetățean al Republicii Moldova are dreptul să vină acasă, iar acest drept nu poate fi limitat prin condiționări de genul dat.

Vezi și: VIDEO // Deputat PAS a răbufnit la adresa guvernării: „Hoților, BANDIȚILOR... Plahotniuc a fugit, iar voi ați rămas în locul lui"


Carolin Minciuc