Un miliard de dolari trimite acasă diaspora, în fiecare an!
Ignorantul va zice: ei, și ce, mi-i trimite mie? Si eu o să-și răspund: Da, ți-i trimite ție!!! Peste 20% din PIB-ul R.M. sunt banii Diasporei. Îți explic și cum Diaspora îți trimite ție bani!

Eu trimit pe an 10.000 euro mamei mele, de exemplu.
1. La fiecare 1000 euro trimisă, banca moldovenească reține 10 euro de comision. Minim. Par puțini, dar sunt foarte mulți, dacă îi raportezi la jumătate de milion de oameni, care trimit bani de peste hotare. Din acest comision, banca îți plătește ție salariu, dacă ești angajat al băncii. Fără acești bani, salariul tău ar fi mai mic cu 20%, generic vorbind.

2. Mama mea cumpără materiale de construcții. Din acești bani, aproape o treime, merg direct în buzunarul statului, taxe, din care trebuie să fie construite și întreținute drumuri, spitale, etc. la care mergi tu. Tot din acești bani, este achitat salariul tău, dacă lucrezi la un magazin cu materiale de construcții. O altă parte din acești bani, se întorc la producătorul materialelor de construcți, care și el, la rândul lui își plătește angajații, iar aceștia au cu ce își întreține familiile. Cine construiește case, cumpără apartamente, investește în imobile cel mai mult în R.Moldova. Trei milionari, cinci corupți și mii de cetățeni din diasporă. Pentru că tu, care lucrezi la stat, nu prea ai cu ce susține piața imobiliară din R.M. Și ea ar fi în colaps, dacă nu ar fi cetățenii de peste hotare. Și ar rămâne, la fel, pe drumuri, alte sute de angajați ca tine, tot din R.Moldova.

3. Mama mea cumpără alimente. Dacă a cumpărat un sac de cartofi, atunci, are ce mânca familia unui moldovean care stă în țară și crește cartofi. Din fiecare kg de biscuiți cumpărați, se hrănește statul și angajații unei companii din R.M.
Orice, orice ai cumpăra, în țară, o parte din bani merg la stat și o parte din bani, merg în salariul tău! Al celui care stai acasă și arunci cu noroi în Diasporă.

Da, eu înțeleg că tu acești bani nu îi vezi. Dar tu trăiești inclusiv din ei. Dacă ți-ai luat o percehe de pantaloni, ține minte, că, cel puțin un nasture este din banii care au venit din diasporă. Și e tare greu să umbli fără nasture la pantaloni! 

Ține minte, în orice lucru pe care îl atingi, există un bănuț al diasporei!

Hai, să scoatem banii diasporei din țară, să vedem ce se întâmplă?

Cândva, Rusia a decis să alunge toți emigranții din țara lor, pe toți, moldoveni, ucraineni, tajici, pe toți. Știți ce s-a întâmplat? S-a oprit totul! Construcții, piețe, etc. Și au înțeles că emigranții sunt necesari statului.

Și țările din Europa ar vrea să trimită acasă emigranții. Dar știu că s-ar întâmpla un haos. Ar cădea economia!
Emigranții susțin economia țărilor în care se află, dar și pe cea a țărilor de proveniență!

Și R.Moldova, ca stat sărac, este dependentă de remitențele Diasporei, ca drogatul de droguri. Scoateți remitențele diasporei din ecuație și veți vedea cum cade guvernul, cum cresc prețurile, cum coplapsează economia, cum rămâneți fără serviciu....
Haideți, să fim oameni, până la urmă. Nu e cazul să ne întrebăm a cui e mai lungă. În momentele de criză, trebuie să ne luăm de mâini, frățește, să ne susținem, să deosebim manipularea de informația veridică, să înțelegem că unii dintre politicienii noștri se joacă cu sentimentele și slăbiciunile noastre!

Vreți să trăiți bine? Cereți trai mai bun!
Vreți sistem de sănătate de calitate? Cereți de la guvernare! E lucrul lor. Voi îi plătiți cu taxe!!

Vreți să înțelegeți unde sunt banii? Întrebați-vă de ce voi aveți o sută de euro în buzunar, iar cei care vă conduc au milioane! milioane, înțelegeți? Și voi căutați soluția problemei în buzunarele diasporei?

Noi vom plăti tot ce trebuie să plătim! Fiți siguri!
Dar sunteți siguri că asta va schimba situația?
În trei ani, voi ați plătit milioane de taxe, iar noi am trimis 3 miliarde de euro în țară!
S-a schimbat situația în spitale, în școli, în viața voastră?

Tatăl meu avea o vorbă bună, Dumnezeu să-l ierte, când omul îți arată luna, nu trebuie să privești la lună, trebuie să privești la degetul lui!!!

Poate problema adevărată este în cei care ne arată cu degetul și ne învrăjbesc unii cu alții...

De ce? Aș avea și un răspuns, pentru că în timp ce noi ne certăm, mâinile lor sunt libere să mai umble prin buzunarele noastre, ale tuturor!

Virusul umblă azi prin țară și voi nu vă stresați, diaspora încă nu s-a întors acasă și voi, deja, vă preocupați că vă vor fura din paturile de spital.

N-aveți paturi, n-aveți! Nu pentru că vi le-a furat diaspora! Paturile voastre de spital sunt pe conturi grase în Elveția, în vile luxoase la Monaco, acolo, căutați-le. Nu-s în buzunarele rupte ale diasporei.... Credeți-mă pe cuvânt!

Stimați prieteni din țară, Diaspora vă iubește! Și-și va plăti contul, mereu! Căutați adevărații vinovați în altă parte! 

Autor: Alexandru Cazacu Dor

Vezi și:  VIDEO // Moldovean din diasporă: Doar în trei luni diaspora a trimis acasă 488,55 milioane de dolari. Cât o să vă mai bateți joc de noi?


Dionisie Rusu