Deputații PAS au propus astăzi, în ședința Parlamentului, 15 amendamente la proiectul hotărârii cu privire la declararea stării de urgență.

1. Termenul declarării stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, textul: „01 aprilie – 30 mai 2021” să fie substituit cu textul „01 aprilie – 15 aprilie 2021”.

2. Compensarea pierderilor suportate de salariați, deținători de patente și alte categorii de persoane fizice, cauzate de starea de urgență, cu cel puțin 1000 lei per săptămână.

3. Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj, în vederea efectuării acestora în termen de trei zile, cât și micșorarea perioadei minime de cotizare de la 12 la 9 luni și includerea dreptului la indemnizație de șomaj și pentru tinerii specialiști.

4. Instituirea moratoriului pentru agenții economici și persoanele fizice la plata chiriilor, plăților comunale, plăților fiscale, penalităților.

5. Instituirea moratoriului pentru controale fiscale și blocare de conturi a agenților economici.

6. Asigurarea implementării recomandărilor destinate specialiștilor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie în contextual COVID-19.

7. Să inițieze blocarea imediată a cheltuielilor publice neprioritare, inclusiv plafonarea salariilor mari din sistemul public, cu excepția celor din prima linie, în vederea asigurării resurselor necesare pentru acoperirea acțiunilor de urgență în combaterea pandemiei.

8. Să activeze Centrul de dirijare în situații excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale, cu atragerea reprezentanților tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea situației pandemice.

9. Să creeze în cadrul Centrului de dirijare în situații excepționale o celulă de comunicare strategică care va elabora și va asigura implementarea unor campanii de informare orientate pe schimbarea de atitudine și comportament a audienței- ținte vulnerabile.

10. Elaborarea/actualizarea scenariilor/matricelor/algoritmelor de acțiuni și protocoale de tratament în dependență de evoluția situației epidemiologice și nivelele de alertă.

11. Mărirea capacității de testare zilnice a populației cu evaluarea posibilităților laboratoarelor sectorului privat și implicarea plenară a acestora.

12. Accelerarea campaniei de vaccinare și crearea registrului de programare a populației pentru vaccinare.

13. Elaborarea unui mecanism electronic unic de evidență a tuturor infectaților, persoanelor în carantină și persoanelor vaccinate pentru o monitorizare mai bună a situației pandemice

14. Asigurarea supravegherii stricte și calitative a tratamentului cazurilor ușoare și ușor moderate de infecție cu COVID- 19 la domiciliu.

15. Ajustarea procedurilor de conduită a supravegherii persoanelor infectate pentru medicii de familie și a unui mecanism de motivare a acestora în funcție de numărul persoanelor infectate supravegheate.

Amendamentele propuse au fost votate doar de către deputații PAS, astfel nu au întrunit numărul necesar de voturi. Deputații PSRM, Șor, Platforma DA, PD și Pro Moldova nu au susținut aceste propuneri.

Dionisie Rusu